tisdag 11 mars 2008

Sexualbrottsdömda som får vårdnad om barn

Kalla fakta har uppmärksammat att skolor bryter mot lagen och anställer personer utan att kontrollera dem i brottsregistret. Se http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_956405.svd

Det har lett till att flera som dömts för sexualbrott, även sexualbrott mot barn, har anställts på skolor. Det är riktigt att protestera mot det.

Men än allvarligare borde det vara att personer som dömts för sexualbrott och grova våldsbrott kan få vårdnaden om barn. Men mot det finns det inte ens en lag. Flera personer som dömts för övergrepp mot barn har visat sig haft vårdnaden om dessa barn trots att de dömts för sexualbrott tidigare. Ja, till och med de som dömts för övergrepp mot barn kan få vårdnaden om andra barn.

Att personer som ska anställas på skolor bör kontrolleras är självklart. Och om kontrollen brister bör det påpekas. Men varför finns det ingen som helst kontroll av de som ska ha vårdnaden om barn, och rimligen har mycket större möjligheter att begå övergrepp än skolpersonal?

2 kommentarer:

Motherwitch sa...

Det är ett enormt problem det du beskriver. Förövare som får vårdnaden om sina offer. Har du länken till Mats Klockljuns utomordentligt suveräna sammanställning av hearingen kring denna problematik?

Den är lång. Men värd att läsa. Varje ord. Där beskriver människor som lever med detta i sin vardag. Barn som tvingas leva, bo eller umgås med sina våldtäktsmän.

Det är sinnessjukt! Om en vuxen blir våldtagen så finns det ingen i världen som kan tvinga denne att någonsin träffa våldtäktsmannen igen, oavsett om denne blivit frikänd eller fängslad.

Men BARN?! De har inte samma värde och ingen egen talan. Blir våldtäkstmannen frikänd (trots bevis, vilket händer allt för ofta) så är det bara att finna sig i att bli offer för fortsatta övergrepp.

Hur f*n känner alla dessa barn sig? Kan ett barn bli mer sviket? Näe! Knappast!!

Kjell-Åke Bjurkvist sa...

Mycket viktiga synpunkter du lägger fram. Sen blir jag fundersam på allt snack om lagstiftning?
Var finns dialogen på skolor dagis idrottsföreningar ja! Varhelst barn befinns och bland vuxna i övrigt..
Tack Kire

Påskfirandet - den kusliga bakgrunden

Långfredag....  Dagen då man ska fira hur "Guds son" offrades och torterades ihjäl för 2000 år sedan.  Många vet dock inte bakgrun...