onsdag 15 oktober 2008

På förekommen anledning: en markering

Det har på sista tiden uppstått en del sidor som hänger ut dömda barnvåldtäktsmän och andra våldtäktsmän (och till en viss del också andra ”kriminella”) med namn och bilder. Jag är inte alls principiellt emot att offentliggöra förövare, och jag delar inte på något sätt Jan Guillous oro i krönikan i Aftonbladet i söndags för vad som ska hända om dessa "olycksbröder" (Guillous ord, inte mitt!) avslöjas.

Men jag är ganska så störd över de politiska kopplingar dessa sidor har. Alla sådana sidor jag hittills sett har antingen en direkt invandrarfientlig och/eller "nationell" inriktning, eller har kopplingar till grupper eller sidor som har det.

Ansvaret för att de "nationella" kan utnyttja situationen faller tungt på de som driver den kvinno- och barnfientliga sexualbrottspolitik vi har idag. I ett samhälle där uppenbara förövare inte döms, och där kvinnor som försöker hjälpa sina barn mot våldsamma och/eller incestuösa fäder straffas, och där kontrakterade radiopjäser om incest stoppas tre minuter innan sändning, är det självfallet inte konstigt att grupper och webbsidor som driver en mer miltant linje blir uppmärksammade, och ofta uppskattade.

Men grupperingar av denna typ är, i bästa fall, en del av problemet, inte en del av lösningen. I värsta fall, om de mot förmodan skulle få ett stort inflytande (det gudinnan förbjude!) skulle de bli början till ett nytt gigantiskt problem, för att uttrycka mig milt.

Ett samhälle där de "nationella" skulle få en avgörande makt skulle ha få vinnare, och desto fler förlorare. Och kvinnor och barn skulle definitivt inte tillhöra vinnarna...

3 kommentarer:

Motherwitch sa...

Jag har respekt för din kunskap och oerhört tacksam för att du delar med dig av den. Du är ett föredöme och jag beundrar även din integritet.

Jag håller med dig i stora delar av det du skriver, om dessa kopplingar finns så är det problematiskt. För oss alla.

Men jag har ändå valt min väg och det är att fortsätta som jag gör. Dvs att gräva även där det stinker som värst.

Sidan som jag länkat till senaste dagarna och fått kritik för har kanske de kopplingar du nämner, men det är ingen uppenbart rasistisk eller högerextrem sida.

De propagerar inte för våld, de propagerar inte eller tar avstånd från människor med utländsk bakgrund eller härkomst. Inte gör de någon skillnad på hudfärg när de lägger ut domarna på fällda barnskändare. Det är både svenskar och utomnordiska brottslingar som läggs ut. De lägger ut namn, bild och Dom på minst en som begått hatbrott mot homosexuella.

Om det är så att kopplingarna finns är det tragiskt att de enda som vågar sticka ut hakan och lägga ut offentliga handlingar på webben är högerextremister.

Men den "andra sidan", dvs pedofiler och pro-peddolobbyn är inte så angenäma att ha med och göra så det krävs ett visst mod och en viss organisation i ryggen för att göra en sådan sak som att lägga ut domar på fällda barnskändare på webben.

Dessa två grupper är motpoler till varandra. Vi andra står mitt emellan. Så länge inte någon seriös organisation som är engagerad i frågor gällande utsatta barn börjar lägga ut domar och berätta för människor det dom VILL veta kommer det att se ut så här.

Så min fråga är...varför i hela fridens namn gör inte någon av "våra" samma sak??

Varför ska den här oerhört viktiga frågan "ägas" av högerextremister och pro-peddolobbyn och bara "ältas" utan konstruktiva ideer av "oss andra"? Är det inte dags att någon av frivillig organisationerna som arbetar MOT sexuella övergrepp på barn tar tag i denna fråga och GÖR något?

P.S och på förekommen anledning vill jag poängtera för dem som mejlar mig angående mina länkningar: Jag blir inte pedofil av att skriva inlägg och länka till sidor om olika störda pedofila beteenden lika lite som jag blir nazist av att länka till kriminellt på wordpress. Jag fortsätter poängtera att jag länkar till fakta. Inte värderingar.

Erik Rodenborg sa...

Jag har mycket stor respekt för ditt engagemang, men jag tycker att motiven hos den sida som du länkar till, Kriminellt, är aningen problematiska. För bara några dar sedan hade de endast tre länkar, nämligen dessa

http://imittsverige.blogspot.com/
http://frianyheter.nu/
http://systemfel.wordpress.com/

Nu är dessa rabiat invandrarfientliga länkar ersätta med länkar till dina och Kjell-Åkes utmärkta bloggar. Ett stort framsteg för Kriminellt, förvisso, men jag får lite ont i magen när jag tänker på vad de länkade till strax innan.

Ja, man kan länka till "djävulen och hans mormor", men då ska man inte idealisera dem, och låtsas att de har de renaste motiv. Det har inte "Kriminellt".

Vänliga hälsningar Kire

Unknown sa...

Dom länkar som nämns är, som du skriver, numera borttagna och var ett misstag från vår sida. Vi är riktiga nybörjare vad gäller det här och i vår iver att hitta läsare till vår blogg begicks dessa misstag. Vi såg att dessa sidor länkade till oss och ville länka tillbaka.

Vi kunde aldrig i vår vildaste fantasi föreställa oss vilken uppståndelse och uppmärksamhet vår blogg skulle få.

Vi _är_ helt opolitiska och sympatiserar inte med någon av sidorna du nämner. Ett nybörjarmisstag som vi nu har rättat till.

MVH

Påskfirandet - den kusliga bakgrunden

Långfredag....  Dagen då man ska fira hur "Guds son" offrades och torterades ihjäl för 2000 år sedan.  Många vet dock inte bakgrun...