söndag 7 juni 2009

Benny Andersson, EU-valet - och vad jag själv röstar på

En nyhet som faktiskt gläder mig är att Benny Andersson inte bara röstar på Feministiskt Initiativ utan dessutom har skänkt partiet en miljon.

Missförstå mig inte, jag röstar inte på FI och kommer aldrig att göra det. Men det är nämligen så att jag har haft en djupt rotat föreställning att alla f.d. ABBA-medlemmar röstar på moderaterna. Jag vet inte riktigt varför. Men eftersom jag gillar ABBA, har det varit en besvärande tanke. Att åtminstone en av dem röstar på FI istället gläder mig.

Att jag själv inte röstar på FI beror inte på att jag ogillar ”feminister”. Det beror på att jag ogillar alla partier som tror sig kunna ställa sig ovanför, eller under, eller bredvid, höger-vänsterskalan. Som tror sig vara bortom klasskampen, som tror att höger och vänster är förlegade begrepp. Om FI hade varit ett klart uttalat feministiskt OCH SOCIALISTISKT parti hade det nog varit en annan sak. Men då skulle de troligen inte ha fått en miljon från Benny Andersson, förstås.

Men inte ens då hade jag nog röstat på dem. Jag har nämligen sedan tidigt 80-tal haft grundinställningen att jag aldrig röstar på partier som inte har en chans att bli valda. Jag gjorde ett undantag 1991, då jag röstade på Arbetarlistan i riksdagsvalet, och så här i efterhand tycker att jag det var dumt.

Därför kan jag inte heller tänka mig att rösta på Arbetarinitiativet, som skapats av Socialistiska Partiet och Rättvisepartiet. De har säkerligen ett i många avseenden utmärkt program, men vad hjälper det när de inte har skuggan av en chans att komma in.

Själv tänker jag rösta på Vänsterpartiet, om jag får rösta alls. Min legitimation gick ut i december, och jag har inte tänkt på att skaffa en ny. Jag ringde valmyndigheterna och de sa att jag alltid kunde testa och gå och rösta och se om det godkänns av personalen på plats.

Det ska bli spännande att se om de gör det.

4 kommentarer:

Blomfluga sa...

Jag röstade själv på Vänsterpartiet. Lustigt, eller hur? Med tanke på mina tidigare politiska åsikter...

Det där med Benny Andersson var faktiskt ganska oväntat, ja.

Jag har faktiskt också ett väldigt svagt minne av att jag röstade på Arbetarlistan 1991. Fast jag vet inte. Det är möjligt att jag röstade på SAP, men strök förstanamnet...

Sedan hoppas jag verkligen att den där skurken som förespråkar "fildelning" inte blir invald. Det vore pinsamt för Sverige. Jag anser alltså att Benny har rätt till sin miljon!

:D

Vad legitimationen beträffar, råkade själv ut för att mitt ID gått ut. Det var förra riksdagsvalet. Jag låtsades som nada, och valförrättaren märkte ingenting. Dessutom syns det ju att det är jag på bilden, och jag hade röstkort också.

Förra valet röstade jag förresten på Han Som Bestämmer, alltså Göran Persson. Och det står jag för. Också. Det lär dock bli taktikröstning på Vänsterpartiet i fortsättningen, trots att jag antagligen är mindre kommunistisk än Lars Ohly! If you get my irony.

Lycka till med röstandet. :-)

Kira/Erik sa...

Hej Blomfluga,

Ja, till sist lyckades jag rösta ändå. Först fick jag inte i Hovsjö, pga. att min legitimation gått ut, sedan ringde jag runt till ID-utrustade kompisar för att de skulle kunna intyga att jag var jag.

Till sist hittade jag en som hade tid med det, så jag åkte till Stockholm och tillsammans letade vi efter öppna lokaler, där man kunde poströsta. Till sist kom vi till Centralen, och där gick det.

Så nu har jag alltså ägnat en halv dag åt att försöka rösta på Vänsterpartiet... och till sist lyckats!

Angående vad du röstade på 1991 hade väl den organsation du var med i linjen att rösta på Arbetarlistan då, men jag minns ju inte om du hade gått med i den redan då...

Benny A har väl miljarder, inte "bara" en miljon, och själv är jag principiellt emot ett ekonomiskt system där någon kan tjäna miljarder. Men jag lyssnar på ABBA med behållning i alla fall...

Piratpartiet har ännu inte bestämt sig för om de ska välja den gröna eller liberala gruppen, så ingen som röstar på dem vet om de röstat för eller mot kärnkraft, kärnvapen och NATO etc. Tala om att köpa grisen i säcken!

Det ska bli lite spännande att se valvakan :-)

Blomfluga sa...

Ja, fast tyvärr kom ju den där "piraten" in i EU-parlamentet. Eftersom han sagt sig vara "ultrakapitalist" lär det väl bli liberalerna... om de får vara med? Jag menar, vanliga kapitalister är väl för upphovsrätt?

En bra nyhet var att de som är motståndare till Lissabonfördraget på Irland lär ha tagit i princip alla mandat från det landet, så när Irland folkomröstar om fördraget (igen!) lär det bli nej (igen!).

Och då får EU-etablissemanget problem... Igen! Ha ha.

Vad Pirat"partiet" beträffar, kan jag trösta mig med, att det åtminstone är chanslösa i ett riksdagsval...

Skall förresten bli intressant att se hur många röster Arbetarinitiativet kommer att få.

Gissning: 3000. Högst. Annan gissning: Offensiv kommer att skriva "vi fick 14% av rösterna i västra Snösätra, OCH DET ÄR EN STOR FRAMGÅNG". Internationalen kommer att skriva: "Dumma sekterister. Vi misslyckades. Och ni vill bara ta över."

:D

Kira/Erik sa...

För att undvika alla missförstånd: jag är inte mot fildelning. Min principiella syn på frågan återfinns i inlägget Pirate Bay och produktivkrafterna