fredag 26 juni 2009

Michael Jackson…

… är, som bekant, död.

Jag fick reda på det på väg från Gudinneveckan i Näsåker, när bussen stannade vid en kiosk. Jag köpte båda kvällstidningarna och började läsa.

Aftonbladet hade 10 sidor om dödsfallet. Där fick vi bland annat i en tvåsidig rubrik reda på att Jackson var ”den störste”. Det hela preciserades i artikeln: ”Han var störst. Ett monument. ”

Expressen var lite mer blygsam. De hade endast 8 sidor. Och en av deras rubriker var den mer modesta ”En av de största”.

Nu är det dock meningen att vi bör sörja mannen som förbjöd sina barn att vara ute utan mask, och som klarade sig från anklagelser om sexualbrott not barn genom att muta en familj med över 20 miljoner.

Till och med Mona Sahlin sörjer på Newsmill. Och i Expressen på sidorna 10-11 skriker världskrigsrubrikerna ut: ”SÖRJS AV EN VÄRLD”.

Jag bor, så vitt jag fattar, också i denna värld. Jag vill stillsamt påpeka att jag inte sörjer en popstjärna som genom sitt handlande uppenbarligen bidragit till att övergrepp mot barn i vissa kretsar blivit normaliserat och nästan ses som ”poppigt”.

Att ”hela världen” sörjer denne mans död är förstås inte sant, men att pressen och till och med partiledaren för Sveriges traditionella arbetarparti på detta sätt gråter offentligt över Jackson är motbjudande.

Det skulle som jag antytt kunna ses som en normaliseringsprocess. Den ger mig kalla kårar.

7 kommentarer:

Ewa sa...

Jag håller med dig de är helt sjukt att han får så mycket uppmärksamhet,hela vårat system är sjukt att sörja en pedofil som kan köpa sig fri, vem tänker på barnen som aldrig får upprättelse.
MVH Ewa

Kira/Erik sa...

Instämmer naturligtvis...
MVH Kira/Erik

Maria Nyman sa...

Michael Jackson är död. Han gjorde bra musik. Han förgrep sig på barn.

Maria

Kira/Erik sa...

Maria
Om han gjorde bra musik har jag ingen åsikt om. Har knappast lyssnat på den alls.

Knut Hamsun i Norge skrev kanske bra romaner (har inte läst dem), men när han dog var det inte devota hyllningar som dominerade i pressen.

MVH Kira/Erik

Maria Nyman sa...

Erik, tack för din kommentar!

Försöker hitta en hållning som känns riktig - vad jag skulle önska sas i offentligheten om människor, som är förövare, vars konst är älskad av många.

Har läst ett par av Hamsuns romaner. De är bra. Din parallell har en poäng!

Maria

narran sa...

jacksson är frikänd varför nämner ingen det?

Kira/Erik sa...

Narran
För att jag utgår från att alla vet det redan. Och? Al Capone dömdes inte för ett enda av sina dåd, endast för skattebrott. Vilka slutsatser ska man dra av DET?