tisdag 4 augusti 2009

En barnfientlig folkomröstning

I Svenska Dagbladet idag kan man läsa om en folkomröstning i Nya Zeeland om landet ska upphäva det förbud mot barnaga som infördes för några år sedan.

Det är fullkomligt vämjeligt. Väl att märka - det är de vuxna som ska rösta, barnen är inte tillfrågade. Att en grupp människor ska få rösta om att ta ifrån en annan grupp människor deras mänskliga rättigheter är obscent.

Det är som om männen skulle få rösta om kvinnlig rösträtt ska avskaffas eller inte. Eller som om ”arier" i ett land skulle få rösta om de ska införa en lagstiftning mot judar modellerad efter de tyska Nürnberglagarna från 1935.

Omröstningen är ett resultat av ett "medborgarinitiativ". Det är alltså en populistisk, reaktionär opinion "underifrån" som tvingat fram folkomröstningen. Enligt opinionsundersökningar är en stor majoritet för att upphäva lagen.

Detta är en karikatyr på demokrati. Demokrati får som sagt inte innebära att man ska kunna rösta om att ta ifrån redan förtryckta grupper deras mänskliga rättigheter.

Inga kommentarer:

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...