lördag 12 juni 2010

Varav hjärtat är fullt talar munnen

I en debattartikel i Aftonbladet kritiserar Lars Gårdfeldt att Domkapitlet lät Bjästa-prästen Lennart Kempe komma så lindrigt undan. Han fick endast en skriftlig erinran.

Det är bara att instämma i kritiken. Kempes uttalande i Uppdrag Granskning var förvisso inte speciellt genomtänkt, men det är väl just när någon överraskas i (exempelvis) en intervjusituation och inte hinner tänka igenom vad han BORDE säga som det verkligt intressanta kommer. "Varav hjärtat är fullt talar munnen" - det stämmer ju inte alltid, men ju mer oförberedd någon är, desto mer torde det kunna stämma…

Kempe hann i detta fall inte planera en "politiskt korrekt" kommentar - och nu står han där avslöjad som en av de tyvärr inte alldeles ovanliga personer som har stor empati för våldtäktsmän och en närmast obefintlig sådan med deras offer. Vilket ju också visades i handling under skolavslutningen.

En sådan person bör inte arbeta som själavårdare.

Och om han nu ändå får göra det ställer det förstås frågor om vad Svenska Kyrkan egentligen har för inställning till präster som uppenbart identifierar sig med förövare.

3 kommentarer:

Maria sa...

"En sådan person bör inte arbeta som själavårdare."

Önskar att Svenska Kyrkan insåg det!

Anonym sa...

Den svenska regissören Beata Gårdelers långfilm FLOCKEN fick på fredagkvällen Kristallbjörnen för bästa ungdomsfilm vid Filmfestivalen i Berlin.

Filmen "Flocken" handlar om en tonårig flicka som anmäler en klasskamrat för våldtäkt - något som får till följd att ett helt samhälle (BJÄSTA !) vänder sig mot både flickan och hennes familj.
"Flocken" får svensk biopremiär i höst och är Beata Gordelers andra långfilm. 2009 gjorde hon sin långfilmsdebut med fillmen "I skuggan av värmen".

Erik Rodenborg sa...

Anonym 17.31

Tack för info!

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...