onsdag 12 januari 2011

Annie Besant, androcentrism och "hemliga mästare"

En lite störande sak med Annie Besants skrifter är hur hon hela tiden använder ett så manscentrerat språkbruk. Det gäller förstås hennes Blavatsky-inpirerade uppfattning om det hemliga brödraskapet och där beror det måhända på att hon synbarligen menar att det endast handlar om män. Mer om det nedan.

Men det gäller faktiskt också när hon beskriver både teosofer och andligt sökande människor. Hon använder hela tiden ord som "män" och "han". I det sista fallet syftar jag ju inte på när hon beskriver konkreta män, utan att hon använder ordet "han" när hon beskriver tänkta abstrakta anhängare.

Detta i en organisation där hon själv, en kvinna, var den högste ledaren. Och som grundades av en kvinna, Madame Blavatsky. Och vars främsta konkurrentorganisation (det som numera är TS Pasadena) också leddes av en kvinna, Katherine Tingley.

Både TS Adyar och TS Pasadena hade mängder av kvinnliga medlemmar. Ändå beskriver Besant dem i nästan alltid manliga termer.

Man kan invända att den typen av språkbruk var allmänt då. Men jag tror nog att hon går längre än vad som var brukligt även då. Jag kan ha fel i det, men i så fall visar det på hur extremt androcentriskt det allmänna språkbruket var, och det är ju i så fall intressant i sig.

Det är ju i sig en avspegling av en mansdominerad värld, förvisso. Men LITE konstigt är det. Speciellt som Besant själv hade en bakgrund som aktiv feminist. Och hade gjort en hel del nytta i sådana frågor...

Nu menade Besant förstås inte att TS bara hade manliga medlemmar, och sympatisörer. Men när det gäller "de hemliga mästarna" använder hon också konsekvent manliga termer - och där verkar hon faktiskt, liksom Blavatsky, mena att de endast VAR män. Alla de som någonsin namngavs eller beskrevs verkar i alla fall presenterats som män.

Det vore i så fall underligt att det skulle finnas ett "esoteriskt brödraskap" med mer eller mindre övernaturliga män - medan deras "redskap" i TS ledning i hög grad bestod av kvinnor. Monica Sjöö har i några inlägg om New Age och kanaliseringar tagit upp problemet. Jag återkommer senare till hennes kritik av New Age och framförallt teosofin, som jag i och för sig ofta finner aningen ensidig och förenklad.. Men i just den här frågan ser hon ut att ha en viktig poäng.

Om någon teosof händelsevis råkar se detta skulle jag gärna vilja höra hur teosofer idag ser på frågan om esoteriska manliga mästare. Nu beskrivs ju dessa "brödraskap" som altruistiska människovänner utan någon som helst strävan efter egen makt... Men trots det - idén om ett exklusivt manligt brödraskap som verkar bakom kulisserna, ger för mig ett aningen creepy intryck.
_____________________________
Se också Annie Besant igen.

22 kommentarer:

Blavatskys babian sa...

Har vi samma specialintressen, eller vad? ;-)

Summit Lighthouse verkar vara ett partiellt undantag. De flesta av deras mästare är också män, men de har även introducerat en del kvinnor, däribland Mother Mary (= jungfru Maria) och Kuan Yin. Jag tror att de för några år sedan även hade en svart afrikansk mästare, men jag har glömt hans namn. Frågan är vad den här skillnaden beror på. Politisk korrekthet inom Stora Vita Brödraskapet? Jag har en annan vild och ironisk gissning, nämligen att Summit Lighthouse plankar katolicismen! Det vore ju lustigt om den kvinnliga ledaren Elizabeth Clare Prophet introducerat de kvinnliga mästarna som ett lån från världens mest patriarkala religion…

Världen är galen.

Erik Rodenborg sa...

Vet inget om Summit Lighthouse. Jag skulle gärna vilja veta mer om vad teosofer idag anser om de esoteriska mästarna. Någonstans på Pasadena eller United Lodge såg jag en formulering om att brödraskapet består av kvinnor och män, men jag minns inte var.

Dessutom är deras karaktär oklar för mig. De står på gränsen mellan naturligt och övernaturligt så man kan undra om någon kan bli mästare efter sin död.

Blavatksy, Besant, Tingley - finns det ingen som hänvisar till dessa som mästare - som andeväsen?

Jag har aldrig direkt ogillat teosofin - och skulle inte bli direkt oroad om någon jag kände gick med i Teosofiska Samfundet. Och så vitt jag vet har FRI hittills inte fått kontakt med en enda avhoppare eller anhörig som berättar om hemskheter i TS Adyar eller Pasadena.

Så i motsats till vad gäller Crowley och "thelemiterna" baseras mitt intresse för teosofi inte i en önskan att "avslöja" dom...

Erik Rodenborg sa...

Hörde för övrigt igår en predikan om Enoks bok av Elizabet Clare Prophet som ligger på Summit Lighthouses hemsida. Jag slogs av hur karismatisk hon var.

Man måste ju inte vara karismatisk för att vara sektledare, men det hjälper onekligen till.

Däremot blir jag inte klok på deras lära. Verkar vara en oerhört konstig blandning av allt möjligt.

Blavatskys babian sa...

Ja, det stämmer. Jag har sett henne på Youtube. Hon är *väldigt* karismatisk och verkar på något sätt spela på stereotypen av hur en andlig mästare "ska" se ut, med långa, vita kläder, mystiska statyer i bakgrunden, etc. Hon är dessutom delvis moderiktig: på klipp från 70-talet har hon afro-frisyr! Det stämmer också att deras lära låter som ett potpurri av hela New Age-svängen - alla känner igen sig i åtminstone något. Dessutom är hon pro-amerikansk "patriot" eller nationalist. På vissa klipp ser man även hennes publik, som märkligt nog ser helt alldaglig ut! Inga konstiga hippies eller folk i kulörta särkar... Märkligt.

Erik Rodenborg sa...

Jag inser mer och mer att hon är riktigt fascinerande. Om man bortser från de politiska delarna - hennes "patriotism" var inte speciellt fascinerande, endast pinsam.

Som medium betraktat ter hon sig kanske aningen mer trovärdig än Blavatsky. Hon sägs ha varit epileptisk, och dissocierade under anfallen.

I motsats till den stora majoriteten i den teosofiska traditionen tog hon mycket från den judisk-kristna traditionen. I synnerhet från Henoks bok, med dess dualistiska världsbild med fallna änglar.

Men av döma av hennes föredrag blandar hon den med David Icke-liknande idéer, och antyder att många människor är ättlingar från de fallna änglarna - vilket till och med avspeglas i deras DNA! Idén kan låta rent rasistisk, men hon är noga med att påpeka att ättlingar till fallna änglar finns i alla raser och i alla religioner!!

Det finns förresten en roman som bygger på sådana idéer, Åsa Schwarz "Nefilim".

Totalt sett finns det en nästan avväpnande naivitet hos Clare Prophet, som skiljer sig från den mer komplexa sofistikeringen hos exempelvis Blavatsky.

Hon dog förresten av Alzheimer 2009.

Hennes mest bisarra politiska utspel var väl när hon fick sina anhängare att bygga skyddsrum inför ett hotande kärnvapenkrig.

Summit Lighthouse har producerat ovanligt många suggestiva videos, ofta med tal av Clare Prophet. De har en hel del avhoppare, som publicerats av anti-kultrörelser. Där skiljer de sig från TS, som nästan saknar sådana.

Känner själv en man som är uppfödd i en teosoffamilj. Han är idag ateist, och materialist, men tycker att teosoferna var ganska sympatiska, även om de ofta hade bisarra idéer. .

Blavatskys babian sa...

Intressant. Ja, det stämmer att Summit Lighthouse låter väldigt "kristna", till skillnad från andra, liknande grupper. De låter som något slags kufisk New Age-kristendom, med lite teosofiska mästare inblandade. De har ju periodvis även kallat sig Church Universal and Triumphant.

Gruppen har publicerat en intressant bok, ”The lost years of Jesus”. Elizabeth Clare Prophet anges som författare, men egentligen är det en samling dokument om Jesu påstådda besök i Indien och Tibet, däribland ”The life of St. Issa” av Nicolas Notovitch, en annan text av Notovitch som handlar om Ladakh, och så texter av andra personer som påstått sig ha besökt klostret i Ladakh och sett dokumenten om Jesus. Den som läst Per Beskows ”Fynd och fusk i Bibelns värld” kan bli intresserad! Finns att köpa via Amazon.

Annars är Prophets böcker svårlästa. De ger ett stökigt intryck, just för att de blandar idéer och terminologi från helt olika religiösa traditioner. I en bok verkar hon säga att judarna är demoniska robotvarelser, men det är möjligt att jag missuppfattat henne….

Däremot tycker jag inte att hon ger ett naivt intryck, jag tycker tvärtom att hon verkar oerhört obehaglig. Det måste vara kombinationen av karisman och det artificiella budskapet. En klassisk kultledare, detta!

Och så lite personliga anekdoter…

Summit Lighthouse har även funnits i Sverige. De hade närradiosändningar på 1980-talet, tjatade ständigt om St. Germain och sände ibland kanaliserade budskap med Prophet som kanalen. Då lät hon inte särskilt karismatisk, hon talade med affekterad röst och lät mest bara dum. Jag fick intrycket av att gruppen var ”konstig” och ”flummig”, och brydde mig inte om dem. Jag blev förvånad när de byggde skyddsrum och hamstrade vapen i Montana. Jag trodde nämligen inte att de var *den* typen av grupp…

På 1990-talet sökte jag jobb vid Fridhemsplan, ett kontorsjobb på någon myndighet. Av en ren händelse gick jag ända ner till källarvåningen i det huset (jag tror att det var någon energimyndighet som satt där). Jag kom fram till en gigantisk plåtdörr och på den dörren satt en stor poster med…gissa vad? Jo, den där postern som Prophet ständigt visar i sina videor, den som föreställer ”Your Indwelling I AM Presence”. Jag blev lätt förskräckt. Domedagssekten i Montana hade alltså sina svenska lokaler längst ned i en myndighetsbyggnad vid Fridhemsplan!

:D

Apropå nefilim så finns det en mängd versioner av den teorin. Jag snöade in lite på detta för fem-sex år sedan. Det finns en hel miljö kristna fundamentalister i USA som kopplar ihop nefilim, UFOn och konspirationsteorier. En del av dem skriver romaner för att föra ut budskapet. Den enda som gick att läsa hette ”The Ahriman Gate”. Den lät som manuskriptet till ett riktigt dåligt avsnitt av ”Arkiv X”. Dessutom var några av personerna i romanen inspirerade av författarna själva, som tydligen sitter i en trailer och har en konspirationssajt på nätet! Självironi? Det är ovanligt bland konspirationsteoretiker. Det intressanta med den här miljön är annars att den är mer ”positiv” än t.ex. David Jacobs. De menar nämligen att man kan bekämpa alien abductions, givetvis med kristna metoder (bön, demonutdrivning, etc.) Som du förstår är de här grupperna och individerna väldigt intresserade av just Hanoks bok, och verkar betrakta den närmast som en kanonisk skrift!

Okej, det där var en utvikning. Slår högre än vänstersektologi, eller vad?

Blavatskys babian sa...

Jag kan tillägga, att Prophets grundläggande budskap faktiskt är väldigt enkelt.

Rörelsen tror att man med hjälp av ett slags mantran som kallas "decrees" kan åkalla "the violet flame", en slags kosmisk energi kopplad till Mästaren St. Germain. "The violet flame" gör att man kan "balansera sin karma", d.v.s. i praktiken upphäva den negativa karman.

Om man "balanserar" omkring hälften av sin karma, kommer Jesus Kristus att efterskänka resten. Då kan man "make the ascension already in this life", bryta sig loss från samsara och återförenas med det Gudomliga.

Det är alltså en underlig blanding av kristendom (alla synder är dig förlåtna) och hinduism/buddhism (inga synder är dig förlåtna, du måste med egna krafter ta dig ur samsara).

Så ja, grundbudskapet är faktiskt lite "naivt", alltså enkelt. Sedan har Prophet lagt till en massa kringgrejer.

Det finns förresten hemsidor på nätet som inte är kopplade till Summit Lighthouse, och som också talar om den violetta flamman. Jag vet inte, men jag gissar att idén kommer från någon annan (kanske I AM Movement) och sedan har den tagits upp av diverse fristående New Age-lärare på nätet.

Blavatskys babian sa...

Har surfat lite på nätet… Summit Lighthouse grundades av Mark L. Prophet, som ursprungligen tillhört en utbrytning från I AM Activity, en grupp som grundades på 1930-talet av Guy och Edna Ballard. Den gruppens budskap verkar ha varit en blandning av teosofi, kristendom och något i still med New Thought eller Christian Science. Ballard sade sig ha träffat St. Germain på Mount Shasta, och jag vill minnas att Mästaren mycket riktigt kom från…Venus. Ballards hade kontakter med (håll i dig) Silver Shirts of America, en fascistisk organisation med ockulta böjelser. Så här långt känner jag igen mig. Jag har läst allt det här tidigare någonstans, säkert i en bok om sekter.

Sedan lite uppgifter jag inte känner igen. Guy Ballard sägs ha plankat många av sina idéer från en bok utgiven 1905, ”A Dweller on Two Planets” av Phylos eller Phylos the Thibetan. Jag har inte läst den, men Ballard skall alltså ha plagierat den, utan att ange källa. Det intressanta är att Elizabeth Clare Prophet ÖPPET hänvisar till den här boken! Frågan är varför. Jag har aldrig sett henne hänvisa till Guy Ballard, nämligen (men jag kan förstås ha missat det). Kan det vara så att Prophet hänvisar till Ballards källor, för att på ett smart sätt slippa hänvisa till Ballard själv? Han var tydligen rätt ökänd på sin tid, och var inblandad i diverse skandaler. Dessutom finns I AM Activity fortfarande, och likheterna mellan deras idéer och Summit Lighthouse är slående (de kallar sig även St. Germain Foundation).

Vad lustigt.

Lägg förresten märke till pseudonymen Phylos the Thibetan. Finns det en koppling till den ”tibetan” som Alice Bailey hade kontakter med…?

Blavatskys babian sa...

Ha! På *ett* ställe på hemsidan hänvisar Summit Lighthouse tydligen till Guy Ballard också!

Godfre Ray King, Ascended master embodied as Guy W. Ballard, the messenger of Saint Germain. Godfre Ray King brought forth the teachings of the Great White Brotherhood, the Law of the I AM Presence and held the focus of the Christ consciousness for the planet until his ascension in 1939.

Han nämns i samband med en kollektion budskap från Mästarna till Mark L. Prophet. Mästarna är minst ett dussin till antalet (en är Djwal Khul!) och lille Ballard är bara en i mängden... Nå, nå´t straff skall han väl ha, den lille fascisten!

Erik Rodenborg sa...

Blavatskys babian, du skrev.

"Däremot tycker jag inte att hon ger ett naivt intryck, jag tycker tvärtom att hon verkar oerhört obehaglig."

Nu är "naiv" och "obehaglig" i och för sig inga logiska motsatser, men jag förstår nog vad du menar. Men jag tror faktiskt att hon var "naiv" i den meningen att hon trodde på vad hon sa.

Har gått igenom allt möjligt material på nätet, exempelvis Oprah Winfreys program om Summit Lighthouse. Har sett inlägg av både anhängare, avhoppare, antikultaktivister, och religionsvetare. Plus en massa tal av Elizabeth herself.

Även många avhoppare verkar tro att hon trodde på vad hon sa. Telepati är ju lite problematiskt, telepati med döda än mer problematiskt. Men även utan sådana egenskaper inbillar jag mig att det intryck jag får är att hon, hur underligt det än kan verka (!), trodde på sin egen lära,

I motsats till en rad andra "sektledare", som till exempel L Ron Hubbard, som jag inte ens en sekund tror att han trodde på sin egen lära.

Men jag SKULLE ju kunna vara lurad av hennes utstrålning....

Bli nu inte orolig, jag har inga planer på att söka inträde i Summit Lightouse :-) , men om jag var kvar på religionshistoria skulle jag kanske fått för mig att skriva om dom. Det vore intressant.

Erik Rodenborg sa...

Förresten, du vet väl att Ernest Mandels internnamn i Förenade Sekretariatet var Ernest Germain...

Blavatskys babian sa...

Ja, det vore intressant.

Här kommer förresten ett meddelande från St.Germain som jag misstänker att du inte kommer att uppskatta. Lägg märke till blandningen av amerikansk patriotism, anti-kommunism och...gudinnetro!

Thus, I have come and I have called. Now I give you the vision of the Lords of Karma- in the center, the Goddess of Liberty. This Goddess of Liberty has placed herself in a large form, congruent not only with the Goddess of Freedom over the Capitol building but extending to the very basement of that building as a mighty, mighty focus of the ancient feminine ray sponsored by Amazonia and Hercules. Thus, the Goddess of Liberty comes – the one who embodies the Mind of God, the Mind of the Mother. Truly, she is Sarasvati, Lakshmi, Durga, Kali. Truly, she is the fourfold action of feminine being and the infinite capacity of Omega to yet steer this nation aright. I ask for sons and daughters of liberty to contribute nothing less than their lives for this victory.

Therefore, let my chelas make it physical. And let the circle of light of Mother Mary be repeated for Afghanistan, for every nation on earth where dark ones lurk to destroy by any cause or murderous intent.

Och så vidare. I en annan del av detta meddelande uppmanar St.Germain de nordiska länderna att skapa en gemensam statsbildning som ett värn mot kommunismen!

Anonym sa...

Kan man verkligen skriva anonymt på den här bloggen?

Blavatskys babian sa...

Vad lustigt. Det är alltså *så* man gör. Ja, jag ville bara testa. I´m still Blavatskys Baboon!

I AM Me, I AM Free!

Erik Rodenborg sa...

Ja, den politiska delen är det mest påfrestande i Summit Lighthouse. Den är ibland hejdlöst pinsam.

Det är lite som en parodi på en parodi av en i sig parodisk "patriotism",

Jag undrar hur Summit Lightouse i Sverige profilerar sig politiskt.

Annars har jag beställt några av Elizabeth Clare Prophets böcker på fjärrlån. Väntar med viss spänning

Anonym sa...

Intressant! Vågar man fråga vilka böcker? De verkar vara av väldigt varierande kvalitet....

Blavatskys babian.

Erik Rodenborg sa...

En om Enoks bok och en om St Germain. Ska senare beställa den om Jesus i Indien.

Blavatskys babian sa...

Den om Enoks bok innehåller hela Enoks bok översatt till engelska, och dessutom 2 Enok och 3 Enok. Inledningsavsnittet är skrivet av Prophet. Det var dock några år sedan jag läste den, så jag minns inte riktigt vad hon säger.

Den om St. Germain har jag inte läst.

Den om Jesus i Indien (The Lost Years of Jesus) är den intressantaste. Prophet har skrivit inledningsavsnittet, och därefter kommer diverse dokument som "bevisar" att Jesus varit Indien, däribland Notovitchs "Life of St. Issa". Väldigt bra bok! Och nej, jag tror inte på ett ord av vad den säger. Den är religionshistoriskt intressant, så att säga. Lustigt att den här sekten gett ut en sådan bok, jag menar, varför har inte något New Age-förlag gjort det?!

Blavatskys babian sa...

Elizabeth Clare Prophet har även skrivit något som heter "The Great White Brotherhood: In the Culture, History and Religion of America". Jag har inte läst den, men den kanske också är intressant. Mitt telepatiska sinne säger mig, att den handlar om hur St. Germain grundade Förenta Staterna via frimurarorden, och smörjde George Washington till landets förste president.

Jag funderar på att köpa (!) den.

Skall bli intressant att se om min telepati fungerar... (Ledtråd: jag har läst annat material från denna grupp, och bokpresentationen på Amazon!)

Den här boken såldes faktiskt på Vattumannen för många år sedan, men jag köpte den aldrig, trots att jag köpte mycket annat vansinnigt där.

Blavatskys babian sa...

Jag kan inte riktigt slita mig från The Summit Lighthouse. :D
Har tittat igenom en annan av deras böcker, ”Lords of the Seven Rays” (jag har den själv). Finns det någon historisk person den här gruppen *inte* gör anspråk på? Deras eklekticism är ibland nästan lite komisk. Läs det här:

You can journey in your finer bodies to attend classes at el morya´s temple of good will at Darjeeling, India. The Lord of the First Ray suggests that those who wish to attune with the vibration of his retreat concentrate upon a photograph of Darjeeling and listen to the keynote music of the retreat, which was set down in part by Sir Edward Elgar in his “Pomp and circumstance”.

Elgar???? De gör anspråk på Elgar också….Jösses.

Vidare har jag läst mig till att den upphöjde mästaren Paul the Venetian, under jordelivet mer känd som renässansmålaren Paolo Veronese, är underställd Mother alias The Goddess of Liberty. Hon har sitt osynliga tempel, the Temple of the Sun, alldeles ovanför Manhattan. Kan det vara…? Japp, det stämmer! Prophet hävdar att The Goddess of Liberty är ett andeväsen som i bokstavlig mening besjälar statyn av Frihetsgudinnan i New York!!!

Oh no.

Paul the Venetian (alias Paolo Veronese) angriper i sina kanaliserade meddelanden den moderna konsten, som han menar är oerhört ful, depressiv och översexualiserad. Det här är väl Summit Lighthouses enda sympatiska drag (tycker jag själv), att de låter en renässansmålare tala via Prophets mun och dissa den moderna konsten, ha ha. Dessutom låter Paul inte lika egoistiskt självcentrerad som Ayn Rand, han tjänar ju Mother…

Är det här en drog, eller?

Jag kan tillägga att det verkar finnas tre traditioner som den här gruppen *inte* lånar ifrån: islam, ortodox judendom och naturfolkens religioner. På ett ställe i någon annan bok nämner de faktiskt Store Manitou, men det är den enda referensen till naturfolk jag har sett – inte så konstigt, eftersom gruppen hyllar Columbus, Francis Bacons koloniseringsprojekt och George Washington, som ju smordes (sic) till USA:s förste president av vår gamle vän St. Germain. Islam och judendom lånar de inte ifrån heller (alltså ”riktig” judendom, i motsats till det kristna GT). Åtminstone har jag inte sett något som tyder på det.

Jag gissar att det hänger ihop med den amerikanska patriotismen, åtminstone det där med islam. Hinduism och buddhism har via teosofin och New Age blivit en del av (!) det västerländska kulturlandskapet, men islam och ortodox judendom har inte blivit det på samma sätt. Summit Lighthouse vill väl låta ”västerländska” samtidigt som de försöker låta ”universella”, och då passar islam tydligen inte in…

Erik Rodenborg sa...

"Jag kan inte riktigt slita mig från The Summit Lighthouse. :D".
Välkommen i klubben. Fast för min del tror jag att det mest beror att jag inte kan slita mig från Elizabeth Clare Prophets karismatiska utstrålning.
För första gången någonsin förstår jag känslomässigt på allvar hur någon kan bindas till en sekt pga ledarens utstrålning.
Men om jag vill bli avprogrammerad behöver jag nog bara lyssna på någon av hennes pinsamma patriotiska tal. En del av dem är VERKLIGEN pinsamma.

Erik Rodenborg sa...

Fast det som först fick mig intresserad var ditt påpekande att de även hade kvinnliga "mästare" i sin variant av övernaturligt "brödraskap".

Det är väl ändå märkligt att den enda grupp man kan hitta i det teosofiska trädet som har en könsneutral syn på "mästarna" är en av de mest "sektiga".

Jag undrar förresten om de innerst inne tror att ECP efter sin död blivit en av "mästarna".