onsdag 29 juni 2011

Kommunpolitiker (s) i allians med mörkerkrafter

Jag vill rekommendera ett blogginlägg på Cattas Bubbla om det fall i Marks kommun, där två barn brutalt togs bort från en fosterfamilj de av allt att döma trivdes mycket bra i. Uppdrag Granskning har flera gånger tagit upp fallet.

Som framgår av blogginlägget har en socialdemokratisk politiker som medverkade till detta till och med gått med i en Facebookgrupp som arbetar för att barnen INTE ska få komma tillbaka till den fosterfamilj som de fick förtroende för. Denna Facebookgrupp består delvis av personer som är aktiva i rättshaveristiska, barnfientliga och familjefundamentalistiska grupper, som "Socialens barn", och (naturligtvis!) NKMR (Nordiska kommittén för mänskliga rättigheter).

Att en ansvarig socialdemokratisk kommunpolitiker allierar sig med sådana mörkerkrafter är i hög grad anmärkningsvärt.

Det har också fått socialdemokraten Eva-Britt Dahlström, som länge kämpat för barns rättigheter, att reagera.

Min personliga reflektion är att föreställningen att biologin ger någon "rätt" att få vårdnaden om barn måste bekämpas. Det är inte DNA-koden som avgör vilka som är bäst för barnen. Det är vad barnen själva känner och anser, som är det viktiga.

Ett biologistiskt synsätt står ofta i strid med barns rätt att få vara hos de som de tycker om, och är trygga med.

Något är märkligt. När jag var i tonåren såg det ut som om att föreställningen att den biologiska familjen alltid var det absolut bästa för barnen började ifrågasättas på många håll. Sedan kom en stark motreaktion, och idag ses de facto fortfarande alltför ofta de biologiska banden som heliga.

Det gynnar definitivt inte barnen.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du tar upp barnen i Marks kommun. Jag läste även de andra blogginläggen du refererar till. Barnen har behandlats ohyggligt illa av samhället och borde naturligtvis få komma tillbaka till det första familjehemmet - där de haft det bra hela tiden. Jag önskar att människor kunde reagera mer - i Vetlanda gick "man ur huse" och lyckades avsätta politiker och en soc. nämndschef i fallet Louise.
Wilma
PS:Vill tacka för en intressant blogg med högt rättspatos och bra blandning av inlägg.

Erik Rodenborg sa...

Tack själv.

Det här fallet är ju ett uppenbart exempel på att barnens intressen ofta tycks vara väldigt lågt prioriterade när soc, eller domstolar, eller andra samhällsorgan fattar beslut.

Men det positiva är att allt fler numera reagerar.
MVH Erik

noboytoy sa...

Stackars barn. Får de aldrig vara ifred? Låt dem få lugn och ro nu.

Anonym sa...

Problemet med Marks kommun är att de inte kan sköta omhändertaganden av barn på ett korrekt och rättsäkert sätt, och då gäller det på båda sidor. Jag har sett och hört hur vidrigt de kan agera, på ett sätt som inte är förenligt med demokrati. Tyvärr går det inte att lagstadga om sunt förnuft och om det är något som saknas inom flertalet av Marks kommuns tjänstemän och politiker. Det finns flera barn i Marks kommun förutom fosterbarnen som har tvångsomhändertagits på lösa grunder och därmed utsätter familjer för ett oerhört lidande helt i onödan. Jag anser att fosterbarnen borde kommit tillbaka hem till sitt ursprungliga fosterhem. Men det finns flera biologiska barn som också borde få komma hem. De använder sig av rena stasimetoder, så jag kan samtidigt förstå att det växer upp organisationer mot felaktiga omhändertaganden, även om jag inte alltid kan sympatisera med dem. För det finns ett allvarligt systemfel som gör att inkompetenta eller psykiskt sjuka handläggare kan rasera tillvaron för famljer helt i onödan. Det behövs lagförandringar av socialtjänstlagen samt legitimering av socionomer, där man kan bli av med sin legitimation om man inte sköter handläggningar på ett korrekt sätt. Idag finns det handläggare som har över 50 st polisanmälningar som kan fortsätta och jobba och rasera tillvaron för fler familjer.

Anonym sa...

Barnen i mark ska stanna i det familjehemmet dom bor i nu och inte i första hemmet. det som catta skriver är bara ren bullshit

Anonym sa...

Man ska lyssna på barnen och i detta fallet vill dom INTE flytta tillbaka till det första

Erik Rodenborg sa...

Anonym 12.14, du påstår tvärsäkert saker och använder ord som "bullshit" men lägger inte ens fram en, säger en, källa för ditt påstående att barnen inte vill flytta tillbaka till det första familjehemmet.

Om du vill övertyga någon på något sätt, och inte bara känna en egen känslomässig tillfredställelse över att få skriva av dig, vore källor och argument förmodligen att föredra.

Anonym sa...

Kanske daga att läsa på lite av ärendet så ser man där att barnen vill bli kvar där dom är NU

Erik Rodenborg sa...

Anonym 9.35
Hur vet du det? Om du nu tycker att man bör "läsa på" kan du väl vara så människovänlig att tala om VAD man bör läsa.

Annars är det ju bara blaj.