fredag 2 september 2011

Betty May igen

Jag måste medge, jag har blivit fixerad av vad som hände med Betty May.

Hon var lite av en halvkändis, hennes livsstil var inte precis underlag för någon söndagsskoleberättelse, men på något sätt uttrycker hennes bok en naiv ärlighet. Förvisso kopplad med narcissism, men ändå.

Hon följer med sin man till Cefalu, retar Crowley till vanvett, och skriver senare en bok.

I denna demaskeras den storhetsvansinnige svartmagiska sektledaren på ett både spirituellt och roande sätt.

Sedan - tystnad. Det går att hitta många uppgifter om Betty Mays liv både före och under Crowleyperioden - både här och där. Men vad som hände efter boken - tyst. Inte ens en enda uppgift om när hon skulle ha dött.

Jag minns när jag förra gången hade lånat ett ex av boken. Då läste jag bara avsnitten om Crowley, höll på med min lic-uppsats om honom, men jag fascinerades så av det foto av Betty May som fanns i hennes bok att jag koperade det och satte upp det på väggen. Jag beundrade hennes mod att demaskera Crowley, och tyckte nog dessutom att hon såg vacker ut på bilden.

Har fått höra att det just kommit ut en Crowleyapologetisk biografi som bland annat ägnar en del utrymme åt att försöka bemöta Betty Mays berättelse om livet i Cefalu. Förvånar mig inte. Crowley ligger i tiden - han passar in i vårt nyliberala och sexliberala klimat. Själv tror jag att Betty May var ärlig.

Så vad hände med henne? Jag kommer att ägna lite tid åt att försöka ta reda på det och hoppas att Murphys lag för en gångs skull kan ta semester,...

1 kommentar:

Gunnar Wall sa...

Kände inte till Betty May men kommer att följa dina efterforskningar med intresse.