tisdag 22 januari 2013

En fråga om att sikta

I barndomen fick jag från en nära släkting till leda höra uttrycket "Man bör sikta på stjärnorna om man vill nå trädtopparna".

Men det är ju inte sant.

Om man vill nå trädtopparna bör man nog sikta på trädtopparna. Om man siktar på stjärnorna kommer man vare sig att nå dessa eller trädtopparna. Man kommer att ramla tillbaks på marken med en smäll.

Däremot är det sant att NASA:s sond "Voyager" om ett antal miljoner år kanske kommer att nå "stjärnorna". Men NASA siktade vare sig på stjärnorna eller trädtopparna. De siktade på Jupiter,  vars gravitationsfält gav sonden energi nog för att ta sig vidare ut i rymden - förbi Saturnus, Uranus och Neptunus. 

Det riktiga talesättet borde alltså vara "Man bör sikta på Jupiter om man vill nå stjärnorna".

;-)

6 kommentarer:

Anna sa...

Men nu går det ju att kommentera, jag blev så frustrerad när det inte gick nyss, så jag försökte frienda dig på Facebook. Tyck inte att jag är en stalker nu bara! Fyndig iakttagelse tycker jag, detta nya ordstäv ska jag genast börja använda.

Anonym sa...

När jag höll på med hästar i min ungdom fick jag veta att "dit du tittar, där hamnar du". Fast då handlade det inte om Jupiter, förstås! :)

Erik Rodenborg sa...

Anna Lundin

:-)

Erik Rodenborg sa...

calleism

Men det talesätt du citerar är ju mycket mer rationellt än det om trädtoppar... :-)

Verutschkow sa...

"Sikta MOT stjärnorna" heter det väl. F ö är detta titeln på en gammal fin låt med Commando M Pigg där den lysande sångerskan Eva Sonesson huserade på sin tid.

Erik Rodenborg sa...

Ja, sikta mot kanske det var. Jag har nog inte hört uttrycket sedan tidig tonår.

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...