onsdag 22 april 2015

"Mysterium 24"

För ett tag sedan googlade jag på några sökord och då plötsligt ramlade jag på en länk med den mystiska titeln Dan Josefssons egna bortträngda minnen. Den visade sig gå till en intressant artikel, som låg på en blogg jag inte sett förut, med det fantasieggande namnet Mysterium 24.

Den verkar fokusera på att försvara numera oortodoxa åsikter om Quick-fallet, men  har också annat, om ex.vis Julian Assange och styckmordsfallet.

Jag tänkte lägga ut den på min blogglista, men den hade inget "normalt" bloggflöde i teknisk mening, så den gick inte att lägga in där. Så jag lägger upp länken här istället.

Jag vill påpeka två saker. För det första har jag ingen klar åsikt om Quick-fallet. Men jag anser att den ensidighet som media visat de senaste åren gör att det är angeläget att olika motvikter mot Josefssons etc bild bör få komma fram.

För det andra har jag bara läst en liten del av vad som står i bloggen. Den är både ovanligt välinformerad och välskriven. Men jag kan förstås inte utesluta att det kan finnas partier som jag inte alls kan hålla med om. Jag säger det på förekommer anledning, för när jag för några år sedan länkade till en blogg som ettrigt drev åsikter om ett visst rättsfall försökte en debattör genom någon sorts guilt by association-resonemang ställa mig till svars för några mindre lyckade saker som hade stått där.

Jag tycker att "Mysterium 24" är av intresse. Därför tipsar jag om den här...

6 kommentarer:

Martin sa...

Har själv tänkt skriva något liknande om den där boken. I den skriver han nämligen också UTTRYCKLIGEN om en person som utsatts för övergrepp men förträngt det (även om ordet förträngning inte används). Sen, efter terapi med Egil Linge, så MINDES hon mer och mer eftersom.

När jag mailade Dan Josefsson skrev jag bland annat detta:

"Eftersom ett par av personerna som ni beskriver i den mörka hemligheten faktiskt led av sviterna från upplevelser de inte mindes men lyckas komma åt via terap,i verkar det mycket motsägelsefullt att detta resonemang i DN-intervjun [publicerad dagen innan] verkar vara ett av de tyngsta argumenten.

Min fråga är alltså: Är det du som står för uppfattningen om att det här med förträngda minnen är hokus pokus eller är det något DN valt att framhäva? Min fråga berör inte så mycket Bergwalls oskuld utan varför (eventuellt) dina resonemang kring förträngda minnen i den mörka hemligheten respektive mannen som slutade ljuga är så motsägelsefulla."

om detta svarade han:

"Hej,
Vi använder oss inte av någon teori om "bortträngda minnen" i Den mörka hemligheten. Egil Linge arbetar inte heller med att ta fram "bortträngda minnen" .
Att människor kan välja att inte tänka på obehagliga upplevelser är välkänt men det är något annat än bortträngning. Skillnade mellan de båda koncepten förklaras i Mannen som slutade ljuga. När det gäller forskningen som visar att "bortträngda minnen" är en myt hänvisar jag också till min nya bok. Där redovisar jag den forskningen mycket utförligt.
Med vänlig hälsning,
Dan Josefsson
"

Mer än så hade han inte. Att Egil Linge fått sin patient att minnas mer avfärdades med att Egil Linge inte jobbade utifrån en uttalad teori om förträngning. Detta var i oktober 2013, innan boken släppts eller precis när den skulle släppas. Jag kommer ihåg det väl, blev mycket deprimerad av hans svar. Mår fortfarande dåligt när jag läser hans svar, med tanke på hur han betedde sig sen över hela pressen.

Ann-Charlotte sa...

Erik,

Jag fick idag reda på att Göran Lambertz också har kommit ut med en bok om Quickfallet. Jag blev alldeles lyrisk för jag har följt de här gubbarna nu ett tag och det är inte bara intressant utan deras utspel är faktiskt också lite underhållande. Men som jag sa till min ex-man idag så tror jag inte hela bilden har kommit fram om vad som verkligen har hänt, utan den byggs på bit för bit hela tiden, vilket är bra. Jag ska helt klart köpa Lambertz bok.

Hoppas din hälsa är bättre. Har tänkt på dig.

Med vänlig hälsning,
Ann-Charlotte

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte

Jag har också köpt den, men just nu är min psykiska
hälsa så dålig att jag inte orkar läsa den. Tack för omtanken!

Vänliga hälsningar Erik

Ann-Charlotte sa...

Erik, jag har tänkt på och oroat mig för dig. Försökte till och med ringa men numret var inte i bruk. Vore det inte bra om du, om denna terror fortsätter, tog kontakt med psykiatrin? Du kanske kan få någon lugnande medicin utskriven eller att du kan få något som du kan sova på.

Var rädd om dig.

Ann-Charlotte

Anonym sa...

Väldigt intressant länk (och även kommentar ovan).
Tack Erik för att du uppmärksammar DJ:s tidigare bok. Jag kände inte till den.

Erik Rodenborg sa...

Ann-Chalottte

Tack för omtanken.

Jag ser att du läst ett tidigare inlägg. Ja, jag kommer att ta klinisk kontakt, och även försöka göra andra saker.

MVH Erik