onsdag 15 juli 2015

Den stora förnekelsen

Ovanstående titel är också rubriken på en artikel på Aftonbladets kultursida om försöken att förklara bort massakern i Srebrenica. Under rubriken kan vi läsa ingressen: "Serbiske författaren Vladimir Arsenijevic om försöken att förminska folkmordet trots alla motbjudande bevis".

Det är alltså en serbisk författare som här går emot de storserbiska nationalistiska myterna. Som inte endast sprids av serbiska nationalister...

Arsenijevic tar upp Carl Bildt som ett exempel på hur detta förnekande även frodas långt utanför de nationalistiska storserbiska kretsarna. Bildt är här definitivt en historierevisionist, vilket inte är förvånande om man vet något om hur han agerade när det begav sig.

Det är en viktig artikel, som bör läsas.

2 kommentarer:

Verutschkow sa...

Massaker eller folkmord, det är det som är frågan. Har själv funderat
på om 8.000 räcker till för det senare. Och planen var kanske ändå
inte att utplåna en hel befolkningsgrupp utan att statuera någon sorts
exempel. Gissningsvis trodde också Karadzic och Mladic att de skulle
undslippa ansvar efteråt.

Erik Rodenborg sa...

Det är inte endast det som är frågan. I den artikel jag länkar till citeras bland annat Carl Bildt som i sina memoarer halverar dödstalen i Srebrenica, och lägger antalet döda mellan 3 och 4000 trots att det redan då hade visats att det handlade om minst dubbelt så många.

Försöken att förminska antalet döda i Srebrenica och i övrigt i Bosnien förekom länge till både höger och "vänster" och de som var en del i detta använde ofta samma typ av metoder och "argument" som de som betvivlar Förintelsen.