måndag 6 juli 2015

Gunnar Hökmarks mardrömmar

Svenska Dagbladets ledarsida har publicerat ett blogginlägg skrivet av den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark om det grekiska valet. Där målar han upp vad han ser som ett verkligt skräckscenario för Grekland.

Det verkar ge honom mardrömmar, eller har han kanske i valresultatet sett kapitalismens "Mene tekel" skrivet på väggen?

Han föreställer sig alltså det värsta han kan tänka sig. "Det andra som kan hända är att kapitalkontrollen fortsätter och utvecklas till en kommandoekonomi där staten styr en allt större del av affärstransaktioner och avtal. Däri kan också ingå förstatliganden av de finansiella marknaderna och stora privata företag. Det ska inte uteslutas att det är detta som Syriza ser som en möjlighet, och inte som en risk. Vi kan få se framväxten av en socialistisk ekonomi av ett slag som vi inte trodde skulle återkomma i Europa."

Det är ju lite märkligt. Hökmarks mardrömmar verkar sammanfalla med mina önskedrömmar. Och det scenario han målar upp är förmodligen det bästa som kan hända för Grekland - och Europa.

3 kommentarer:

Tidlösa sa...

Jag skrev tidigare att EU är mer rädda för politiska än ekonomiska konsekvenser. Well, it seems I was wrong... ;-)

http://www.svd.se/avsattningar-ej-tillrackliga-vid-grexit?ref=yfp

Tidlösa sa...

Gunnar Hökmark stödjer ju Israel, det enda exemplet i världshistorien på att demokrati och socialism faktiskt går att förena. Så *vad* är han rädd för?! :P

Erik Rodenborg sa...

..."det enda exemplet i världshistorien på att demokrati och socialism faktiskt går att förena"....

De delvis "socialistiska" dragen i Israels ekonomi de första årtiondena (som en kort period faktiskt hyllades i Ny Dag!) är idag i stort sett utraderade. De verkade i vilket fall mer varit ett försök att kombinera "socialism" med kolonialism. Som alltså misslyckades.

Men jag antar att formuleringen inte kommer från Hökmark. Han skulle nog inte kunna göra ens en sådan "verbal" eftergift till "socialismen"....