onsdag 16 mars 2016

Är det någon som minns Clock?

Fick just syn på en artikel i Proletären med titeln När staren sålde snabbmat.

Där finns en kort historik över den statliga hamburgerkedjan Clock, som grundades 1976 och började tyna bort i början av 90-talet.

Jag minns Clock mycket väl. Det var ett statligt svar på McDonalds som under många år faktiskt var mycket framgångsrikt.

Jag tror första gången jag var på en hamburgerrestaurang över huvud taget var hösten 1975, och det var just McDonalds. De hade då en privat konkurrent som så vitt jag minns hette Carrols.

Men så gick statliga Sararestauranger in och startade Clock, och om jag minns rätt köpte de upp i alla fall några av Carrols restauranger, och startade dessutom ett stort antal nya.

Jag uppräckte snart att jag gillade Clock mer än McDonalds, och när jag efter ett tag fick reda på att den var statligt ägd blev jag än mer förtjust.

De hade förresten en TV-apparat på nästan alla Clockrestauranger som spelade musikvideos. Det var också där jag 1983 första gången hörde Moonlight Shadow som snart blev en av mina absoluta favoriter.

Det var även där jag 1991 eller 1992 först hörde Justified and Ancient, som också blev en favorit mycket snart. Men då låg Clock redan i sina dödsryckningar.

Vad som till sist tog knäcken på Clock var att McDonalds började med en kampanj där de drastiskt sänkte sina priser. Det hade de råd med., och när väl Clock och en del andra konkurrenter var borta ur leken höjde de förstås dem igen...

Clock var trevligt, som sagt. Dessutom var det mot slutet även mindre folk där, vilket ju var bra för konsumenten men mindre bra för företaget..

I dessa dagar tycker nog många att det är otänkbart att staten ska äga snabbmatskedjor. Men varför inte? Det är väl bättre att samhället får överskottet från försäljningen än att privata intressen  ska få berika sig.

Men nu ska Clock "återuppstå" - eller rättare sagt ett privatföretag har köpt rättigheterna till namnet och ska snart starta restauranger. Men det kommer ju inte alls att vara samma sak...

Varför kunde inte staten istället tagit initiativ till en nystart av det "riktiga" Clock? I så fall hade jag nästan helt slutat att gå på McDonalds, även när jag vill vara onyttig!

3 kommentarer:

Verutschkow sa...

Max i Hammarby Sjöstad är en trivsam restaurang med mycket rabattkuponger
som kommer i brevlådan. Rekommenderas !

Erik Rodenborg sa...

Ligger inte så nära. Dessutom är ju inte Max statligt...

Pelle sa...

Jag minns Clock! Jag gillade att äta där när jag var riktigt liten. Men hade ingen aning om att den var statlig.