lördag 5 mars 2016

They're Coming to Take Me Away Ha-Haaa!

Den 13 augusti 1966 gick denna låt upp på Tio i Topp. Det amerikanska psykiaterförbundet sägs ha velat förbjuda den, eftersom de ansåg att den spred fördomar om mentalvård och psykisk sjukdom.

Det var nog i så fall en överreaktion. Den kan väl snarast ses som en närmast bisarr drift med sådana fördomar...

En sak som jag inte fattade förrän för några år sedan är att huvudpersonen i låten inte skyller sitt vansinne på en flickvän som lämnat honom utan på ett husdjur, troligen en hund, som rymt.
-----------------------------------------------
TILLÄGG
Vid närmare eftertanke avspeglade nog åndå låten ifråga på många sätt fördomar om psykisk sjukdom.... vilket inte betyder att jag tycker att den borda ha förbjudits. 

Själv hörde jag inte den när den gick upp på listorna - utan kanske ett år senare. Då höll jag just på att gå in i en fas av intensiv ångest, och var rädd för att bli psykotisk. Jag såg nog därför "They're Coming to Take Me Away Ha-Haaa!" med en form av skräckblandad fascination. Undrade kanske om den beskrev min framtid, också....

Inga kommentarer:

Påskfirandet - den kusliga bakgrunden

Långfredag....  Dagen då man ska fira hur "Guds son" offrades och torterades ihjäl för 2000 år sedan.  Många vet dock inte bakgrun...