lördag 11 juni 2016

Vem har hört talas om Bagdads fall 1258?

Det är mycket man inte vet om historien i andra delar av världen. Visst har jag hört talas om att mongolerna invaderade stora delar av Mellanöstern, men denna artikel innehöll mycket som jag aldrig någonsin hört talas om.

Den inleds så här:
"Den USA-ledda ockupationen av Irak saknar inte paralleller till det djupaste traumat i landets historia, då Bagdad år 1258 intogs av mongolerna och kalifen avrättades. En av de värsta katastroferna i islams historia fortsätter att prägla den irakiska självbilden."

När man läser den inser man att invasionen i Bagdad måste ses som ett av de värre krigsbrotten i historien (även om konkurrensen ju är stenhård på detta obehagliga fält), och med en betydelse mycket väl jämförbar med Roms, eller Konstantinopels, fall.

Men den region det inträffade i är ju en del av världen som ofta är helt bortskymd i våra historieböcker. Jag brukar se mig som ganska så allmänbildad, men det är som sagt nästan ingenting i denna tankeväckande understreckare i dagens SvD som jag kände till.

Inga kommentarer:

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...