söndag 3 juli 2016

Miljöpartiet har namnproblem

Historien har sina ironier. Så till exempel kallas ett av Danmarks främsta högerpartier för "Venstre" och ett av dess mittenpartier för "Radikale Venstre". Det dröjer kanske inte länge förrän namnet "Miljöpartiet" kommer att uppfattas på ett liknande sätt - som en sorts anakronism, en rest från en sorts dunkel politisk förhistoria.

Ibland byter dock partier namn när de inser vad klockan är slagen. Så till exempel gick det en mörk natt upp för Folkpartiets ledande skikt vad andra redan alltid hade insett - de VAR trots allt inte folkets parti, så de insåg till sist att de måste byta namn. De fastnade efter ett tag för "Liberalerna", vilket gick igenom på kongressen.

Det är kanske tveksamt om Miljöpartiet någonsin får en sådan insikt. Men om de nu ändå får en sådan, vad ska de kalla sig då? Jag antar trots allt att de inte vill kalla sig för Brunkolspartiet, även om det i dessa dagar vore ett helt adekvat namn.

1 kommentar:

Verutschkow sa...

"Miljöpartiet de gröna" heter de väl om man studerar hemsidan. Bör väl
gå att byta namn till något snarlikt, såsom Kristen Demokratisk Samling
med framgång gjort flera gånger.

F ö insåg jag just en fördel med Folkpartiets namnbyte. Det går alltså
numera att tala om "Liberalernas dag" i samband med Almedalen. Låter
nästan riktigt bra.

Detta sagt utan några speciella politiska preferenser, bara estetiska
av språklig karaktär ...

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...