onsdag 19 augusti 2009

Rolf Hillegren och statens våldsapparat

"Jag vågar påstå att min syn på våldtäktsbrottet inte nämnvärt skiljer sig från mina kollegers" skriver Rolf Hillegren i ett debattartikel i SvD idag.

Han kan mycket väl ha rätt. Det bekräftar i så fall bara vad jag själv skrev i en debattinlägg i Socialisten 2007.

Nämligen att juristkåren vimlar av personer vars åsikter i sexualbrottsfrågor får en att bli mörkrädd.

Och verkar också bekräfta en gammal marxistisk tes. I ett klassamhälle är den juridiska apparaten en del av den härskande klassens våldsapparat, vars medarbetare för det mesta naturligtvis har de reaktionära, elitistiska och patriarkala åsikter som motsvarar deras funktion.

Själv har jag ansett något sådant sedan 1971, då jag en vårnatt i maj (närmare bestämt natten mellan den 16 och 17 maj, den är omöjlig att glömma!) förskräckt insåg att jag var marxist.

Tyvärr inträffar det inte så sällan obehagliga saker som bekräftar denna syn. Så länge vi lever i den typ av samhälle vi lever i kommer detta inte att ändras i grunden.

Det är alltså inte bara Hillegren som borde avgå. Hela den juridiska apparat, och den statsapparat han tillhör, måste förvisso störtas och ersättas med en som står på alla förtrycktas sida.

Inga kommentarer:

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...