söndag 25 oktober 2009

"U-båten och NATO"

/Apropos inlägget om Guillou. Min principiella syn på Sovjets spionage mot Sverige redovisade jag i denna kommentar i Jakobinen, elevtidning för Jakobsbergs folkhögskola, i decembernumret 1981. Jag tycker fortfarande att jag i stort hade rätt då. Men idag finns ju inte Sovjetunionen, så frågorna ställs helt annorlunda nu... /

Det stora Sovjet har sänt en u-båt som kränkt det lilla, alliansfria Sveriges gränser. Ett klassiskt exempel på den svage mot den starke, David mot Goliat. Eller?

Sverige är litet, javisst – men har inte den svenska armén mäktigare vänner bakom ryggen? Några fakta.

Först ett citat av Sveriges försvarsminister, Torsten Gustafsson.
”Även om vi betraktar oss som neutrala så vet vi ju vad vi hör hemma. Amerika är ju den stora demokratin. Utan USA skulle demokratierna slukas.” (Värnpliktsnytt nr. 9/81)

1973 avslöjade Folket i Bild/ Kulturfront IB, en hemlig svensk spionorganisation. Det visade sig att IB, i nära samarbete med NATO, spionerat på östblocket, arabstaterna och Nordvietnam.

Tidningen Pax (5/81) har publicerat uppgifter som visar att Sverige deltar i NATO:s radiospionage mot Sovjet.

1952 sköts ett Catalinaplan ned över sovjetiskt territorium. Sverige förnekade upprört att det skulle röra sig om spioneri. Nyligen har USA släppt officiella dokument som visar att det var ett i Sverige stationerat amerikanskt spionplan som blev nedskjutet.

Alltså; Sverige är (trots alla officiella deklarationer) en del av västkapitalismens militärallians och deltar i spionsamarbetet mot Östblocket. Östblocket spionerar naturligtvis på västalliansen, inklusive Sverige!

En del tycks bli oerhört upprörda över detta faktum. Varför?

2 kommentarer:

Tidlösa sa...

Den svenska socialdemokratin var pro-amerikansk under Tage Erlander. Under Olof Palme började den manövrera. Det fanns en ”plan A” som innebar avspänning mellan öst och väst, alliansfrihet och neutralitet. Sedan fanns det antagligen en topphemlig ”plan B” också: att stödja västblocket ifall avspänningen skulle misslyckas. Varför var då Palme så kontroversiell i USA och inom den svenska högern? Rimligtvis för att han drev avspänningspolitiken längre än vad USA önskade. Antagligen undrade man, om han verkligen var villig att genomföra den där ”plan B”…

Vilket rimligtvis betyder, att även USA spionerade på Sverige!

Frågan blir då vilka reportrar som ”odlats” av amerikanska ambassaden?

I förbigående sagt tror jag inte heller att Jan Guillou var KGB-agent. Det är Expressen som vill komma åt honom. Som vanligt. Guillou och Expressen har varit i fejd med varandra länge…

Erik Rodenborg sa...

Hej Blomfluga,
retoriken var neutral, men den militära/ekonomiska praktiken var det inte i någon högre grad.

USA spionerade säkert på Sverige, men behovet av ett mer spektakulärt spionage var nog inte SÅ stort. Det mesta de ville veta fick de säkert informellt av sina vänner i militärledningen.

MVH Kira/Erik

Påskfirandet - den kusliga bakgrunden

Långfredag....  Dagen då man ska fira hur "Guds son" offrades och torterades ihjäl för 2000 år sedan.  Många vet dock inte bakgrun...