lördag 3 december 2011

Om överklassinternat i SvD

Jag skrev ju den 30 november ett blogginlägg om mobbning, och ritualiserad över-och underordning på Lundsberg och andra överklassinternat. Nu har Svenska Dagbladet, av alla tidningar, publicerat en riktigt bra understreckare av Petter Sandgren som tar upp just detta.

Den heter "Internatskolans anda ska fostra makthavare" och är väl värd att läsa.

Och den bekräftar ju dessutom en sak som jag skrev, nämligen att tystnaden i finare kretsar runt sådana frågor håller på att försvagas. SvD skulle aldrig någonsin ha publicerat något sådant låt oss säga 1960!

"Omerta" håller kanske på att ersättas med "glasnost". Bara litegrann, i väl utvalda portioner, men i alla fall...

2 kommentarer:

Tidlösa sa...

En väldigt intressant artikel! Den bekräftar "vetenskapligt" vad alla länge har misstänkt: pennalismen är medvetet institutionaliserad. Det handlar inte om enskilda rötägg, eller ens om en "naturlig" utveckling som ingen egentligen vill ha, men som sitter i murarna. Nej, systemet finns för att eliten *vill* att det skall finnas.

Det hela påminner om hur militären är uppbyggd i många länder. Även där är pennalismen en institution, antagligen för att göra soldaterna farligare när strid bryter ut, då de riktar sina aggressioner mot fienden...

Det verkligt anmärkningsvärda är att sådan här skit (som stinker brittiskt kolonialimperium lång väg) fortfarande existerar.

Ännu ett bra argument mot friskolor...

Om jag minns rätt, använde artikelförfattaren faktiskt aldrig ordet "pennalism"... Lite omerta, fortfarande? Say it, Petter, say it!

Erik Rodenborg sa...

Nej, ordet "pennalism" används inte, men i ingressen används ordet "sadistiska", som väl är ett ännu starkare ord. Å andra sidan är det kanske redaktionen och inte författaren som har formulerat ingressen.

En fundamentalist som omvärderat Josua

Josuas bok är förmodligen den otäckaste boken i Bibeln. I den beskrivs hur Gud leder israeliterna i ett fälttåg med syftet att utrota den ka...